Polgármesteri hivatal

Polgármesteri hivatal

Templomunk

Templomunk

Bocskai István mellszobor

Bocskai István mellszobor

Forgalmi csomópont a 4. sz. főúton

Forgalmi csomópont a 4. sz. főúton

Bocskaikert települési piac létrehozásának támogatása Projekt kódszáma:TOP-1.1.3-15-HB1-2016-00004

Bocskaikert települési piac létrehozásának támogatása

Projekt kódszáma:

TOP-1.1.3-15-HB1-2016-00004

 

Projekt összköltsége: 70.000.000.-Ft

Támogatás összege: 69.839.000.- Ft

Támogatás intenzitása: 99,77%

 

A pályázat megvalósítása révén a piac egy régi lakossági igényt elégít ki. Egyrészt közösségi térként funkcionál, erősíti a település központját, másrészt lehetőség a helyben készített termékek, helyben megtermelt termények értékesítésére, alkalmi árusításokra, karácsonyi vásár tartására. Mindenképpen javítja a piac létrejötte a lakosság közérzetét, lakosságmegtartó erejét, a település képét.

A pályázat keretében a piactéren kialakításra kerülnek fedett pultok, standok, raktár, üzlet helység. A szilárd burkolatot térkövezéssel kerül megvalósításra. Az épület gazdaságos üzemeltetése érdekében megújuló energiaforrás kerül alkalmazásra: a használati melegvíz előállítása, a tetőfelületen elhelyezett napkollektorokkal kerül megoldásra.

A projekt céljain keresztül illeszkedik a TOP és a felhívás céljaihoz. Mivel a TOP a fenntartható, intelligens és befogadó növekedést célzó, a belső erőforrásokra épülő, térségi és helyi gazdaságfejlesztést célozza, jelen projekt keretében is olyan fejlesztés valósul meg, amely a térség belső erőforrásaira építő, helyi termékeket előállító termelőknek biztosít korszerűbb értékesítési körülményeket, hozzájárulva ezzel a helyi termelők gazdasági sikereihez, az önfoglalkoztatás megerősítéséhez, ezáltal pedig növeli a település gazdasági stabilitását és fejlődését.

A projekt illeszkedik a Hajdú-Bihar megyei Területfejlesztési program (2014-2020) 3. Versenyképes gazdaság prioritás, ezen belül a 3.3. Helyi érdekű gazdaságfejlesztés beavatkozáshoz, hiszen a beavatkozás keretében valósulnak meg a közösségi alternatív gazdaságfejlesztési kezdeményezések és együttműködésekhez kapcsolódó komplex beruházások, valamint a helyi termékek termelését és piacra jutását segítő programok, mely magában foglalja a kapcsolódó szaktanácsadást, piacok felújítását is. A programok fő fókusza ezen túlmenően a helyi termékek fogyasztásának ösztönzése, többek között a vállalkozási szolgáltatások fejlesztése és szolgáltatók együttműködésének támogatásával, valamint megyei/térségi szintű helyi termékminősítő rendszerek kialakításával.

A fejlesztés hozzájárul a településhálózat fenntartható fejlődéséhez, a központ szerepű települések szerepeinek megerősítéséhez: a tervezett projekt Bocskaikert, csomópontban valósul meg.

A fejlesztés kezeli a szezonalitást, mivel a piac területén építésre kerülő fedett eladóhelyek, raktárak a helyi termékeket árusítók számára korszerű kiszolgáló piaci infrastruktúra kerül kialakításra, mely révén csökken a piac szezonalitása, egész évben történő árusítást tesz lehetővé, javul a jelenlegi piaci nyitva tartás, a vásár forgalma és körülményei.

 

Megvalósítás tervezett ideje: 2017.06.02 – 2019.05.30.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában valósul meg.

Látványterv 1

Látványterv 2

Támogatási szerződés

Rövid összefoglalás a projektről

A projekt mérföldkövei

 

A piac jelenlegi állapota: