Polgármesteri hivatal

Polgármesteri hivatal

Templomunk

Templomunk

Bocskai István mellszobor

Bocskai István mellszobor

Forgalmi csomópont a 4. sz. főúton

Forgalmi csomópont a 4. sz. főúton

EFOP-1.8.2-17-2017-00029 azonosító számú Bocskaikert – Debrecen-Józsa praxisközösség az egészségfejlesztésért című pályázata.

tabla

Bocskaikert debrecen-józsa praxisközösség az egészségfejlesztésért

 

150,00 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével valósul meg Bocskaikert Községi Önkormányzat EFOP-1.8.2-17-2017-00029 azonosító számú Bocskaikert – Debrecen-Józsa praxisközösség az egészségfejlesztésért című pályázata. A projekt támogatási intenzitása 100%-os.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Az EFOP-1.8.2-17 kódszámú, „Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése - alapellátás fejlesztése” című felhívásra benyújtott pályázat megvalósítása a Bocskaikerti vegyes háziorvosi körzetet, Debrecen-Józsán a 71-72. és 75. körzeteket, Debrecen-csapókertben az 55. háziorvosi körzetet és a 36. gyermekorvosi körzetet érinti.

 

A fejlesztés eredményeként célunk, hogy az egyéni egészségállapot-felmérésen és tanácsadáson résztvevők aránya elérje a területi ellátási kötelezettség alá eső lakosság 20%-át, az egészségfejlesztő és betegségmegelőző programokban részt vevő személyek száma pedig a 850 főt.

 

A projektben részt vevő háziorvosi és gyermekorvosi praxisok területi ellátási kötelezettsége alá eső lakosok körében a praxisok orvosai és nővérei elvégzik a lakosok egészségi állapot felmérését, majd annak eredményeképpen, szükség esetén különböző többletszolgáltatásokat nyújtó szakemberekhez irányítják őket. A projekt keretében az állapotfelmérés eredményétől függően lehetőség nyílik gyógytornász, dietetikus és pszichológus igénybevételére is.

 

A projektben részt vesznek a területen érintett védőnők is, akik a 18 éven aluli lakosság egészségi állapotának a felmérését végzik, célzott felvilágosítást, tanácsadást és minimál intervenciót tartanak. A program keretében baba-mama csoport, testsúly kontroll csoport, diabetes betegklub működtetése tervezett, valamint nagyobb tömegeket megmozgató közösségi egészségfejlesztő rendezvények kerülnek megtartásra.

 

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2020.05.31.

 

A projektről bővebb információt a www.bocskaikert.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

 

Gagna Ildikó projektmenedzser

 

Elérhetőség: E-mail: bocskaijozsa17@gmail.com

Telefon: 06 30 224 8750

 

Sajtóközlemény

Záráshoz közeledik a praxisközösségi projekt

2020. 05. 20.

2020.05.31-el zár a Bocskaikert Községi Önkormányzat által megvalósított, EFOP-1.8.2-17-2017-00029 azonosító számú, „Bocskaikert-Debrecen-Józsa praxisközösség az egészségfejlesztésért” című projekt. A praxisközösség 100%-os támogatási intenzitás mellett, 150,00 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével valósította meg programját az EFOP-1.8.2-17-2017 kódszámú, „Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése - alapellátás fejlesztése” című Felhívásra benyújtott pályázat alapján.

A bocskaikerti vegyes praxison kívül egy Debrecen-csapókerti és három Debrecen-józsai felnőtt háziorvosi, valamint egy szintén Debrecen-csapókerti gyermekorvosi körzet prevenciós ellátására is kiterjedt a praxisközösségi munka. A felnőttorvosok és a gyermekorvos munkáját segítették a körzeti ápolók, valamint védőnők is. A program célja a lakosság közeli egészségmegőrző és betegségmegelőző szolgáltatások biztosítása volt. A háziorvosi praxisok és védőnők szorosabb együttműködése mellett az egészségügyi alapellátás keretében új szakemberekhez juthattak el a lakosok, hiszen dietetikus, gyógytornászok, pszichológus, népegészségügyi koordinátorok és egészségfelelősök is dolgoztak a megelőző szolgáltatások keretén belül.

 

A praxisközösségi tevékenység alapja az egészségi állapot felmérése, mely egy olyan komplex szűrés, ahol a kliens egészségi állapotát holisztikus szemléletben, bio-pszicho-szociális tényezők feltárásával végzik a szakemberek. Az eredmény alapján a klienssel együtt megtervezik a szükséges életmód változtatás mértékét és ütemezését. A tanácsadás és a többletszolgáltatások nyújtása révén az étrendi változtatások, a célirányos mozgáskultúra megismerése, megtanulása, a lelki egészség megőrzését szolgáló megbeszélések a lakosság minden korosztályához eljuthattak a jelenlegi hozzáférésnél jóval nagyobb számban.

 

A program keretén belül 2.615 fő jelent meg prevenciós rendelésen, 2.738 db egyéni állapotfelmérő kérdőív készült el, azon személyek száma pedig, akik legalább három szolgáltatást (dietetikus, gyógytornász, pszichológus, …) igénybe vettek, 842 fő.

 

A 2020.05.31-es zárást követően a prevenciós rendelések még 18 hónapon keresztül a megszokott rend szerint továbbra is biztosítottak lesznek.